Naix la Federació Valenciana de la Indústria Musical (Fevim)

  • Les associacions professionals que aglutinen a mig centenar d’empreses musicals en la Comunitat s’uneixen per a fer front comú als reptes del sector

 

València (28 d’abril de 2021). En mig d’una crisi sanitària insòlita que ha sacsejat el món sencer i ha posat en greu perill la supervivència de bona part de les empreses culturals, el sector de la música en directe a la Comunitat Valenciana s’ha unit per a impulsar la FEVIM, Federació Valenciana de la Indústria Musical (www.fevim.org), una plataforma que agrupa a les principals associacions professionals de la música en directe en el territori valencià: L’Associació de Promotors (MusicaProCV), formada per 21 empreses, l’Associació de managers Valencian Music (VAM!), formada per 5 empreses i l’Associació de sales privades de música En Viu!, constituïda per 23 empreses.

En total, vora mig centenar d’empreses musicals de València, Castelló i Alacant que han sumat recursos per a promoure aquesta iniciativa que pretén fer front als reptes del sector, presents i futurs, donant força i visibilitat a la idea de la música en directe com a motor estratègic en el desenvolupament de l’Economia, la Cultura i el Turisme en la Comunitat Valenciana.

Entre els objectius de la Fevim figuren també l’impuls d’estratègies que milloren la projecció local, estatal i internacional de la música produïda a la Comunitat Valenciana i el desenvolupament sostenible d’un sector musical valencià basat en el talent, la creativitat, l’emprenedoria, la formació i la innovació. Però, sobre tot, les accions de la federació aniran encaminades a actuar com a interlocutora davant les diferents administracions públiques en representació de la indústria musical valenciana per a impulsar marcs legislatius, fiscals, econòmics i laborals de defensa de la música i la dignitat dels/les professionals del sector.

Un sector productiu que se reivindica més que mai

La crisi sanitària Covid-19 ha suposat un colapse sense precedents per a l’activitat musical en el nostre territori i, a l’igual que ha passat en altres sectors productius, les empreses musicals han hagut d’organitzar-se per a no sucumbir davant d’una situació tan dramàtica. En 2020, la indústria musical va perdre més de 100 milions d’euros com a conseqüència de la pandèmia. La frenada en sec de l’activitat musical va posar en greu perill la supervivència d’un sector que dóna treball a milers de persones en la Comunitat i suposa més del 3,2 % del PIB valencià. Les expectatives de 2021 tampoc són molt optimistes, a les portes de la temporada alta d’estiu com ens trobem i sense unes normes clares que permeten una desescalada planificada, segura i també viable per a les empreses musicals. En aquest context d’incertesa i dificultat extrema, el sector començà a organitzar-se a l’inici de la crisi per a fer arribar a les administracions paquets de mesures que evitaren la desaparició d’un teixit productiu que, a més de les xifres econòmiques i ocupacionals mencionades, aporta un inestimable valor simbòlic i identitari al nostre territori. La necessitat d’un pla de xoc amb ajudes urgents que permeteren salvar les estructures empresarials i la desfeta econòmica, l’establiment de garanties per a poder desenvolupar l’activitat musical en entorns segurs, l’harmonització dels marcs normatius i els protocols en base a una planificació coherent, la reestructuració de les ajudes públiques en base a les necessitats reals del sector o la creació d’estratègies per a la reactivació de la música en directe i la recuperació de la confiança del públic en el consum cultural han sigut algunes de les propostes que el sector valencià de la música en directe ha traslladat a les adminstracions públiques en les nombroses reunions que s’han mantingut des que va esclatar la crisi en març de 2020. Aquestes reivindicacions i la necessitat de fer front comú a la situació estan en la base de la creació de la Fevim que té com a president a Luis Óscar García, i compta en el seu òrgan de direcció a representants de les sales, les promotores i els mànagers.

Un sector que mira al futur

Una vegada superada aquesta situació anòmala que la pandèmia ha generat, la indústria musical té per davant un futur ple de reptes que afrontar, i la Fevim actuarà de catalitzadora d’aquestos projectes. Gràcies a la suma d’esforços de les associacions que en formen part, la federació ha estructurat un equip tècnic de treball que ajudarà a consolidar els projectes que ja estan en marxa, com ara La Fira Valenciana de la Música, Trovam! – Pro Weekend (impulsada per la VAM! en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura, l’Ajuntament de Castelló i altres institucions) i les Jornades Tiim (Turisme & Indústria Musical) desenvolupada per MusicaProCV en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana, com a llocs de trobada professional del sector, i impulsarà altres projectes (Music Cities, creació de circuits musicals, participació en fòrums professionals, etc), que ajudaran a posicionar a la Comunitat Valenciana com a un territori creatiu i musical ple d’oportunitats de futur.

Per últim, la Fevim treballarà també en estreta col·laboració amb altres federacions i associacions professionals del sector a l’Estat (com ara Es Música) per a impulsar accions conjuntes que permeten el desenvolupament de la indústria musical.