Avançament Cartell Fira Trovam 2024

La dotzena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam ja té els primers noms del cartell artístic. Com és habitual, hi ha una presència molt destacada de formacions de la Comunitat. Així, s’han de posar en relleu els directes d’artistes com CactusColometMiquel GilSandra MonfortSantero y Los Muchachos i Tacho. A més, el públic podrà gaudir amb les propostes d’Anna MilloDeaf DevilsDoña MantecaLa Trocamba MatanuscaMartina SabariegoNovembre ElèctricPantajePepe ZaragozaPlatzQuintoUrbàlia Rurana Xenia. D’altra banda, la programació també inclourà les actuacions de Gorka UrbizuFanekaViva BelgradoLa Prenda Roja i Mar Pujol (aquestes dues últimes gràcies a la col·laboració de Trovam amb la Fira Mediterrània de Manresa) entre els intèrprets estatals. La Fira se celebrarà entre el dijous 14 i el dissabte 16 de novembre a Castelló de la Plana.

Des de la seua primera edició, l’any 2013, el Trovam ha mostrat la riquesa i la diversitat de la música valenciana a més d’apropar projectes interessants d’altres punts de l’Estat. D’esta manera, la capital de la Plana Alta ha acollit programacions de qualitat, amb un ampli ventall de gèneres i equilibrats territorialment. A més, s’ha fet una aposta ferma per la paritat i els espectacles d’estrena. La dotzena edició de la Fira no serà una excepció i mantindrà les característiques bàsiques que han convertit l’esdeveniment en una cita ineludible en l’agenda cultural i en el calendari dels professionals del sector.

Enguany, el Trovam es mourà al ritme de les noves tendències i de les sonoritats urbanes. Així, pels escenaris de la Fira passaran Cactus, formació que ja compta amb tres discos i que s’ha aproximat als ritmes electro-llatins en els últims singles; Colomet, qui presentarà el seu treball més recent, Blau (Atomic Records); Quinto, artista que ha irromput en el panorama valencià amb l’EP V. (Primavera d’hivern); Sandra Monfort, una de les figures més importants de l’escena que mostrarà el guardonat disc La mona (Hidden Track) amb un espectacle de música, llums i ball; Tacho, qui va marcar les Falles de 2024 amb “La bachateta” i vol convertir el tema “A Miami” en la cançó de l’estiu; i Xenia, qui s’aproxima a l’electrònica més fosca.

El pop-rock també tindrà una representació destacada. Ho farà amb Santero y Los Muchachos, una de les bandes valencianes amb més seguidors que arribarà a Castelló amb un disc enregistrat en directe, Mejor que bien (Actúa Records). També hi seran Novembre Elèctric, grup que celebra una dècada d’existència amb una nova formació; Pantaje, quartet de la ciutat de València que exposarà les lletres i desenvolupaments instrumentals del seu EP de debut de títol homònim; i Platz, assenyalats com un dels valors emergents a seguir gràcies a la seua actitud, energia i discos com l’autopublicat Calprotectina (2024). Molt més contundents es mostraran Deaf Devils, jove quartet de rock, punk i metal que ja ha girat pel Regne Unit.

La Fira també inclourà artistes que pivoten al voltant de la música valenciana d’arrel. D’esta manera, Miquel Gil posarà veu a les composicions de Viatger, treball publicat el passat mes de febrer i on ha experimentat amb la tecnologia digital. Més tradicionals són les composicions d’Urbàlia Rurana, responsables de la recuperació i actualització dels sons i els balls de la música popular valenciana i mediterrània. D’altra banda, el trio Doña Manteca tocarà un repertori intergeneracional amb peces d’Antonio Machín, Jarabe de Palo o Natalia Lafourcade, mentre que La Trocamba Matanusca farà ballar el personal amb les melodies de les fanfàrries balcàniques, l’estil klezmer i el swing que els caracteritzen. En el vessant jazzístic, es presentaran les noves composicions del trompetista Pepe Zaragoza i de la guitarrista i contrabaixista Martina Sabariego. Finalment, Anna Millo, veu dels Dance Crashers i la Kinky Beat, posarà de llarg el seu projecte en solitari.

El navarrés euskaldun Gorka Urbizu serà un altre dels reclams del Trovam, gràcies a la col·laboració de la fira amb la Navarra Music Commission. Després de fundar i liderar el grup Berri Txarrak, el de Lekunberri ha encetat ara una carrera amb el seu nom i una aproximació més senzilla al procés compositiu. El resultat és el disc Hasiera Bat (Un començament; Only in Dreams) que ja s’ha presentat amb molt d’èxit a localitats espanyoles i d’Amèrica Llatina. El primer avançament del cartell artístic de la Fira es completa amb el trio de folk progressiu Faneka; les bases flamenques i electròniques de La Prenda Roja; la delicadesa de la cantautora Mar Pujol; i el pop-rock-punk de Viva Belgrado.

La Fira Valenciana de la Música Trovam és un projecte promogut i finançat majoritàriament per l’Institut Valencià de Cultura (IVC), amb l’organització i la producció de la Valencian Music Association (VAM!) i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló. A més, compta amb la participació de la Diputació de Castelló; À Punt Mèdia; l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (Ministeri de Cultura i Esport); Mediterranew Musix (Turisme Comunitat Valenciana); l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; l’Associació d’Artistes, Intèrprets o Executants (AIE); la Universitat Jaume I de Castelló; Radio 3 (RNE); Onda Cero; Mahou – San Miguel (Vibra Mahou); i la Federació Valenciana de la Indústria Musical (FEVIM).