VALÈNCIA (30 DE MARÇ DE 2021). La indústria musical valenciana expressa el seu suport a la realització d’estudis científics contrastats que permeten avançar en trobar solucions a la crisi sanitària.
Per això, representants valencians de la indústria musical, el turisme i la sanitat van assistir dissabte passat al concert Festivals per la Cultura Segura davant de 5.000 persones al Palau Sant Jordi de Barcelona i que va comptar amb l’actuació de la banda Love of Lesbian.
L’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) i Turisme Comunitat Valenciana van organitzar aquesta delegació professional en col·laboració amb les associacions Promfest (Associació de Promotors de Festivals de la Comunitat Valenciana) i Profest (Associació de Promotors de Grans Festivals de la Comunitat Valenciana ) per participar en aquest assaig (concert-estudi), la finalitat és obrir les portes a un calendari de proves que puguen demostrar protocols sanitaris que permeten el retorn a l’activitat dels grans esdeveniments a mig termini.
Un assaig científic en un esdeveniment cultural
Des que va esclatar la pandèmia al març de 2020, aquest concert-assaig ha estat un dels moments més importants en què els diferents sectors estan tractant de col·laborar conjuntament per explorar possibilitats que obriguen les portes a l’organització de concerts de mitjà format amb total garantia sanitària. Per això, festivals valencians de referència com el Rototom Sunsplash, Music Port Fest, Big Sound, Nits a l’Carme, Arenal Sound Festival, Festival de les Arts, FIB, Montgorock, Love to Rock, entre d’altres, així com les principals empreses promotores del sector de la música en directe van acudir a aquest concert en qualitat de professionals juntament amb representants de Turisme Comunitat Valenciana i la Conselleria de Sanitat. L’objectiu era conèixer de primera mà tot el dispositiu sanitari i els protocols implementats per al desenvolupament d’aquest concert que ha permès a Barcelona convertir-se en un referent mundial en el disseny, execució i avaluació de protocols d’accés per a esdeveniments amb caràcter científic. El concert es va celebrar sota la consideració d’un Estudi Observacional supervisat en tot moment per un ampli equip professional format per sanitaris especialitzats, a més d’experts en l’organització d’esdeveniments.
La delegació que va assistir forma part del grup de treball que el sector valencià de la música en directe ha presentat a la Conselleria de Salut Pública per analitzar totes les eines i protocols que es poden desenvolupar en els esdeveniments musicals i culturals, amb les màximes garanties de seguretat. Així mateix, s’ha de destacar la implicació dels departaments de Sanitat i Turisme en aquesta iniciativa i el seu interès per conèixer els detalls de l’esdeveniment i les seves possibles aplicacions en la reactivació de l’activitat cultural a la Comunitat Valenciana.
Durant la visita al concert, el comitè organitzador del Festival per la Cultura Segura, al costat de l’equip d’experts encarregat de l’assessorament científic de l’esdeveniment, pertanyents a l’Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Lluita contra la Sida, van explicar tots els protocols i eines utilitzades en aquest assaig per avaluar la seguretat sanitària del públic. Aquest protocol ja havia estat provat amb anterioritat a menor escala (12 de desembre, Sala Apolo de Barcelona, amb la participació de 500 persones) i va oferir les garanties necessàries per a poder-lo repetir a major escala.
Els protocols resultants d’aquests assajos encara estan per concretar. En funció dels resultats finals, podrien ser de gran utilitat per a la seua aplicació en recintes hospitalaris, turístics, esportius, educatius, etc.
Finalment, la indústria valenciana de la música en directe està pendent d’una trobada amb els responsables de la Conselleria de Sanitat per avançar en la desescalada del sector.