La indústria musical valenciana demana a la Generalitat un pla de viabilitat per als esdeveniments en directe

VALÈNCIA (14 DE SETEMBRE DE 2020). Davant les nombroses cancel·lacions de concerts i esdeveniments musicals que s’estan produint a la Comunitat, les principals associacions professionals de la indústria musical valenciana (MusicaProCV, VAM !, En Viu !, Promfest) tornen a insistir que totes les activitats musicals que estan sent organitzades per les empreses compleixen escrupolosament amb les mesures de seguretat. A més, reclamen a president de la Generalitat, Ximo Puig, que inste a la consellera de Sanitat, Ana Barceló, a revisar la normativa fixada en el decret del 17 d’agost de 2020 i concedisca el permís per realitzar esdeveniments musicals amb capacitat superior a 400 persones, a l’igual que ha fet amb els recintes i sales de llicència ordinària.

Promotors, mànagers, artistes i la resta dels agents de la indústria musical valenciana consideren discriminatori que no s’autoritzen esdeveniments musicals en recintes de capacitat superior a 400 persones d’aforament que necessitin una llicència extraordinària, ja que es tracta de llocs que compleixen exactament amb les mateixes mesures de seguretat que altres espais. En les últimes setmanes s’han cancel·lat gran quantitat de concerts i esdeveniments musicals sense una raó objectiva, tot i que les empreses vinculades a la música en directe han treballat intensament durant els mesos d’inactivitat per poder desenvolupar concerts i esdeveniments segurs durant l’etapa de nova normalitat. Són protocols exigents que compleixen amb els mateixos requeriments a teatres i auditoris pel que fa a la distància interpersonal, l’ús de màscares, les mesures d’higiene, la formació de personal professional i que han demostrat sobradament la seua eficiència. De fet, encara no s’ha conegut cap registre de contagi per Covid-19 en un concert.

Si s’alça aquesta mesura restrictiva que ha suposat la cancel·lació de desenes de concerts a la Comunitat en les últimes setmanes, es contribuirà a sortir de la situació de crisi extrema que ha posat en escac a un sector productiu que genera més del 3% del PIB i sosté milers de llocs de treball al nostre país. L’aturada absolut de l’activitat musical (més de 10.000 concerts a la Comunitat han estat cancel·lats en la temporada estival) ha durat mig any i ha suposat pèrdues directes superiors als 50 milions d’euros, fent perillar greument l’estabilitat de centenars de llocs de treball a la Comunitat, segons revela l’estudi econòmic publicat recentment.

Per aquests motius, es demana el president del Govern Valencià que revise aquesta normativa i concedisca permisos perquè l’activitat musical es puga seguir celebrant en el nostre territori de forma segura.

Pla de rescat i constitució d’una mesa sectorial publicoprivada

Així mateix, la indústria valenciana vinculada a la música en directe torna a incidir en la importància de crear un veritable pla de rescat per a la música a la Comunitat Valenciana davant la paràlisi del sector i la inviabilitat per desenvolupar concerts en condicions competitives. Les decisions adoptades fins ara per Cultura són insuficients i no tenen perspectiva a mig termini. Des de l’inici de la crisi, el sector reclama mesures de xoc per protegir les estructures professionals, la declaració de la cultura com un bé de primera necessitat, així com iniciatives més ambicioses i estratègiques que permeten recuperar l’activitat del sector i la confiança del públic en el consum cultural en els pròxims mesos.

També es planteja la constitució d’una mesa sectorial de negociació publicoprivada que integre les diferents conselleries implicades (Sanitat, Cultura, Turisme, Presidència) i a les associacions professionals per afrontar el futur pròxim i la recuperació de la branca.